Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2
Gutau, reabilitat de CEDO

Gutau, reabilitat de CEDO


gutau-an• primarul Râmnicului a primit răspunsul de la Strasbourg

O nouă lovitură dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului justiţiei din România, de data aceasta în cazul primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău. Acesta a făcut puşcărie pentru luare de mită în 2010, dar a fost achitat zilele trecute de judecătorii de la CEDO pe motiv că i s-a încălcat grav dreptul la un proces echitabil de către Înalta Curte de Casţie şi Justiţie. Mircea Gutău a fost condamnat definitiv în 2010 la trei ani şi şase luni închisoare cu executare într-un dosar de luare de mită. Tot în 2010, avocaţii edilului au dat în judecată statul român la CEDO pe motiv că, prin sentinţa dată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după două achitări de „fapta nu există” la fond şi la apel, i s-a facut o mare nedreptate lui Mircia Gutău. După şase ani, judecătorii de la Strasbourg s-au pronunţat în acest dosar şi au stabilit că Gutău fost condamnat cu încălcarea dreptului la un proces echitabil garantat de Art. 6.1 din Convenţia EDO. Gutău nu a cerut daune materiale la CEDO, dar nu exclude posibilitatea de a acţiona în instanţă statul român în urma deciziei, după ce se va consulta cu avocaţii.

„S-au jucat cu viaţa mea”

Mircia Gutău spune că se bucură pentru această decizie dar că nimeni nu îi va da înapoi anii de umilinţă: „Încă nu realizez ce mi s-a întâmplat. Am trăit zece ani de zile de umilinţe, am fost făcut în toate felurile. Am făcut puşcărie la zi, nu la fără frecvenţă. Până la urmă, CEDO mi-a dat dreptate şi este un lucru extraordinar, nu doar pentru mine, pentru întreaga ţară. Am mai spus-o şi o spun tranşant, cei vinovaţi trebuie să plătească. În timpul facultăţii, când aveam ore de drept, ni se spunea că, decât să condamni un om nevinovat, mai bine este să scapi 10 la limita legii. Nimeni nu are dreptul să se joace cu viaţa unui om şi cu viaţa mea s-au jucat. Puteam să mor, se ştie că în închisoare 60 la sută dintre cei care ajung acolo vor să se sinucidă. Se putea alege praful de familia mea. Am picat din cea mai înaltă treaptă a societăţii în groapa cu lei. Îmi aduc aminte când am intrat în închisoare şi când am fost înjurat de cei care erau acolo a şasea, a şaptea oară. Îmi duc aminte de cei doi ani în care am muncit pentru a ieşi echilibrat psihic pentru că altfel… Am ieşit şi am luptat contra prejudecăţilor şi a celor care adresau cuvinte grele familiei mele. De acum încolo, procurorii tineri, judecătorii tineri, vor sufla şi în iaurt”.

„Nu m-am putut bucura, am un sentiment de teamă”

Mariana Gutău, soţia primarului, spune că nu s-a putut bucura după decizia de la CEDO şi că trăieşte un sentiment de teamă: „De sărbătorit nu am sărbătorit. Mircia mi-a dat vestea, îl sunaseră de la o agenţie de presă. Nu ştia nici el nimic şi, ca să nu se bucure anticipat, m-a sunat pe mine să verific. Conţinutul deciziei era în limba franceză, am citit articolul din publicaţia Lumea Justiţiei care anunţa victoria lui Mircia la CEDO. Continui să cred că ultima candidatură a soţului meu nu a fost o decizie bună, dar l-am înţeles. Nici nu m-am putut bucura, mi-a venit în minte ce am trăit la acea condamnare, după două decizii de achitare, după tot ce ştiam că era în dosar. Avocaţii spuneau toţi că nu trebuie să ne facem probleme, că nu are cum să fie condamnat. Eu am fost o revoluţionară, am încercat să dovedesc lumii că nu sunt probe. Eu nu sunt genul de om care, dacă e vinovată, las capul în jos. M-am luptat cu munţii şi m-am luptat degeaba. Am ajuns la vorba tatălui meu care mi-a spus, când am ales să fac o facultate de drept, că voi muri cu dreptatea în mână. Acum nu mai am putere nici să mă lupt. Eu am vrut să facem contestaţie la CEDO şi pentru al doilea proces în care Mircia a fost condamnat. Nu a fost de acord, a zis că nu mai are putere şi nervi. Acum, vă spun sincer, am un sentiment de teamă. În acel articol spunea de stenogramele care au fost contrafăcute, sincer îmi e teamă”, spune şi Mariana Gutău, notar public şi soţia lui Mircia Gutău.
Gutău mai are însă o altă condamnare, din 2014, cand a primit încă doi ani şi jumătate de închisoare într-un alt dosar de corupţie, dar, după contopirea pedeselor, a rămas în libertate. (G.C.)

8 Comentarii

 1. Mihai Prundeanu spune:

  Felicitari Mircia !
  Bravo !

 2. Pop Sorin din Baia Mare spune:

  Acceptati comentariul !
  Psihiatria este o Frauda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Psihiatria TREBUIE abolita !!!!!!!!!!!!!!!!
  Psihiatrii trebuie bagati in inchisoare!!!!

  Va rog, faceti-va timp si studiati: antipsychiatry.org
  Stau acum in israel si vreau sa va spun caci pt. ca am impartit siteul antipsychiatry.org , politia a intrat in casa si au vrut sa ma arunce in psihiatrie!!!!!!
  In Romania am fost de 2 ori aruncat in psihiatrie!!!!!!!!
  Acum, situatia mea in israel e: vor sa ma arunce in psihiatrie dar ma rog zilnic la Dumnezeu sa NU reuseasca! Imi spioneaza toata viata, mossadul lor cretin, anticrestin!!!!!!!!!

 3. anghel spune:

  nimeni nu spune nimic de a doua condamnare in dosarul locurilor de joaca unde s-au cumparat de primarie locuri de joaca de la finul d-lui Mircia Gutau la preturi mult supraevaluate

Lasa un comentariu


Weather by Freemeteo.comWarning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Fatal error: Class 'option' not found in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/footer.php on line 46