Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2
Scandalul de la Centrul de Boli Psihice de la Măciuca nu s-a stins   Denunţ pentru privare de libertate

Scandalul de la Centrul de Boli Psihice de la Măciuca nu s-a stins   Denunţ pentru privare de libertate


  • Centrul de Resurse Juridice spune că persoanele cu dizabilităţi care nu se pot deplasa şi sunt imobilizate la pat sunt cazate în camerele de la etaj, neexistând nicio rampă de acces

 

CRJ depune denunţ pentru supunerea la rele tratamente a persoanelor cu dizabilităţi din CRRN Măciuca. Centrul de Resurse Juridice a vizitat în data de 26 ianuarie a.c. persoanele cu dizabilităţi mintale private de libertate din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca, judeţul Vâlcea şi a denunţat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omisiunea sesizării şi supunerea la rele tratamente a celor 97 de persoane cu dizabilităţi mintale instituţionalizate. Iată ce se anunţă în comunicatul de presă emis de CRJ: „În urma vizitei la CRRN Măciuca, realizată în cadrul proiectului ‘Clinica Juridică Mobilă’, CRJ îşi manifestă îngrijorarea cu privire la modul în care sunt respectate drepturile celor care se afla încă în această instituţie, dar şi a celor 50 de oameni care au fost recent transferaţi în alte centre. Condiţiile de viaţă observate de experţii CRJ la data vizitei nu îndeplinesc standardele minime de calitate prevăzute de norma în vigoare, beneficiarii fiind cazaţi în încăperi lipsite de lucruri personale şi de obiecte de igienă personală, cu igrasie pe pereţi şi umezeală persistentă. Gradul de accesibilizare al instituţiei e defectuos, astfel că persoanele cu dizabilităţi care nu se pot deplasa şi sunt imobilizate la pat sunt cazate în camerele de la etaj, neexistând nicio rampa de acces. Aparent, rezidenţii care locuiesc la etaj nu sunt scoşi la aer şi nu au acces în curtea instituţiei. Deşi practica internaţională recomandă implicarea persoanelor cu dizabilităţi în activităţi de terapie ocupaţională, care să le susţină dezvoltarea şi să le poată reduce inegalităţile în integrarea în comunitate, personalul din centrul Măciuca nu a demonstrat că deţine calificările necesare şi nici interes pentru a pune în practică astfel de activităţi. Practic, rezidenţii îşi petrec tot timpul între pereţii centrului, fără activităţi care să îi stimuleze, trăind în condiţii de sărăcie extremă.

 

Tratament psihiatric în centru fără psihiatru

 

În centrul de la Măciuca, absolut toţi rezidenţii primesc tratament psihiatric, medicamente pe care însă nu ar avea cine să le prescrie, în mod normal, deoarece, conform documentelor interne, niciun medic psihiatru nu e angajat aici. Acelaşi medic psihiatru — inexistent la Măciuca — ar avea un rol extrem de important în ceea ce priveşte recomandarea şi supravegherea restricţionării libertăţii de mişcare prin contenţionarea fizică. Fotografiile publicate ne prezentau rezidenţii de la Măciuca legaţi de bănci, de paturi, de uşi.

Interviurile cu angajaţii au relevat faptul că măsura contenţionării e aplicată în mod frecvent, cu mijloace rudimentare, fapt demonstrat şi prin prezenţa medicului de la centrul din Govora care, la data vizitei noastre, îi instruia pe angajaţii de la Măciuca în folosirea unor instrumente noi de contenţionare — curele noi din pânză albă, care păreau recent achiziţionate. Conform legislaţiei, există situaţii în care se poate folosi contenţionarea, însă doar dacă un medic psihiatru recomandă asta, pentru intervale scurte de timp care sunt trecute precis în fişa medicală a persoanei respective şi doar cu mijloace care nu provoacă răni (art. 26 şi 39 din Legea nr. 487/2002,art.21 din Normă de aplicare a legii).

 

Cauzele deceselor de la Măciuca, neinvestigate şi raportate eronat

 

Cum se întâmplă în aproape toate centrele rezidenţiale din România, şi la Măciuca se moare, iar investigarea cauzelor care au condus la deces nu sunt cercetate conform normelor legale. În ciuda semnalelor de alarmă pe care CRJ le trage de trei ani de zile, nu există interes la nivelul autorităţilor locale şi centrale responsabile pentru a cerceta cauzele, în scopul prevenirii unor decese viitoare. Astfel că asistăm de mai bine de 13 ani de zile la raportarea unui număr însemnat de decese având drept cauză pneumonia sau bronşita acută, fără însă a fi adoptate măsuri care sa reducă rata morţilor din aceste cauze. În urma solicitărilor noastre, DGASPC Vâlcea a raportat că, în octombrie 2016, în centru muriseră recent trei rezidenţi: unul de 39 de ani, cu dizabilităţi asociate, din cauza unei insuficienţe cardiorespiratorii acute, şi alţi doi (de 46 şi 79 de ani) din cauza unui stop cardiorespirator. În 2015, DGASPC Vâlcea a raportat alte cinci decese în Măciuca, menţionând la toate o singură cauză: stopul cardiorespirator. Totuşi, la data vizitei noastre, din certificatele constatatoare ale deceselor a reieşit că toate cele cinci persoane decedaseră, de fapt, din cauza pneumoniei sau a bronşitei acute. În dosare nu există însă informaţii despre solicitarea unui ajutor medical de urgenţă sau internarea de urgenţă a persoanelor într-un spital de specialitate. Conform legii in vigoare, toate decesele survenite în condiţii privative de libertate trebuie notificate ca fiind decese survenite în condiţii suspecte.

 

Accesul la mijloacele de petiţionare, inexistent

 

Statul ar trebui să se îngrijească de respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din centre. Ar trebui să le ofere dreptul de a se plânge, de a spune ce îi deranjează din tratamentul la care sunt supuşi, de a cere servicii de calitate în comunitate. Însă nici la Măciuca, acest lucru nu se întâmplă. în timpul vizitei, am observat că rezidenţii nu au acces la informaţie, la asistenţă juridică, şi implicit niciun mijloc de comunicare prin care să-şi poată exprima o nemulţumire sau prin care să solicite şi să beneficieze de ajutor. Astfel, autorităţile statului au încălcat prevederile Ordinului ministrului muncii nr 67/2015, art. 21 din Constituţia României şi art. 9, art.12, art.13, art. 21 din Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

 

Date insuficiente privind transferul persoanelor cu dizabilităţi mintale

 

50 de rezidenţi au fost transferaţi în cursul lunii decembrie din CRRN Măciuca în alte patru centre. Angajaţii centrului prezenţi la data vizitei nu au putut oferi informaţii din care sa reiasă dacă transferul a fost realizat conform standardelor în vigoare, concluzia fiind aceea că decizia s-a luat de o maniera urgentă, ca urmare a informaţiilor apărute în presă. Aparent, nu s-a ţinut cont de dorinţa rezidenţilor şi nici nu s-a investigat în prealabil dacă există sau nu servicii de calitate şi suficiente în noul centru unde au fost transferaţi. CRJ atrage atenţia că transferul fără consimţământul rezidentului şi fără a ţine cont de legăturile pe care acesta le-a construit cu alţi beneficiari sau cu angajaţi ai locului în care a stat atâta timp poate constitui în sine un abuz. La data vizitei, în cele două camere de unde au fost transferaţi beneficiarii era depozitat mobilier nou, dar nu se efectuau lucrări de reparaţii. Centrul de Resurse Juridice solicită Ministrului muncii şi justiţiei sociale să adopte de urgenţă măsurile care vor asigura accesul la servicii în comunitate al persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate, să se asigure că transferul celor 50 de beneficiari nu a fost realizat de o manieră abuzivă şi că în centrele în care au ajuns există servicii de calitate, într-un număr suficient şi adaptate nevoilor lor. Acordarea licenţei de funcţionare în afara termenului legal unui furnizor de servicii de tip rezidenţial, care nu dispune de resursele umane şi materiale pentru a asigura respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale, nu ar trebui permisă. (articolul 35, alin. 2 Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare şi a Hotărârii Guvernului nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale)”. (G.C.)

Lasa un comentariu


Weather by Freemeteo.comWarning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Fatal error: Class 'option' not found in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/footer.php on line 46