Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/single.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/header.php on line 2
România la cheremul mâinilor curate (in italiana, la cheremul mâinilor “pulite”)

România la cheremul mâinilor curate (in italiana, la cheremul mâinilor “pulite”)


petrinel bulibasa nou

Cei intelepti invata din greselile altora. Exista insa si o alta categorie a celor cazuti in pacat, care nu invata nici macar din propriile greseli. Este cazul nostru unde se alfa in plina desfasurare operatiunea de destructurare politico-economica a României, prin abordarea luptei anticoruptie, de catre DNA si Justitie, intr-un mod cu totul neadecvat, dupa cum o demonstreaza experimentul nefericit prin care a trecut Italia, incepând cu 17 februarie 1992.

De la cancer la metastaza

Acum 20 de ani, in Italia a fost declansata una dintre cele mai vaste operatiuni anti-coruptie din Europa Occidentala postbelica. Un grup de 5 procurori de la Milano a deschis o ancheta care urma sa dezvaluie lumea afacerilor necurate din spatele sistemului politic italian. Un sistem fondat pe favoruri si contracte publice ilegale, acordate in schimbul unor adevarate „taxe”, o constructie monstruoasa bazata pe luarea de mita, sistem care va lua numele, ulterior, de „Tangentopoli”- sau „Orasul spagii”. 20 de ani dupa declansarea anchetei „Mani Pulite” (Mâini curate), bilantul, facut chiar de procurorul care a coordonat cercetarile, este unul trist: desi clasa politica s-a schimbat, coruptia a ramas. Daca acum 20 de ani se putea vorbi de cancer, acum s-a ajuns la „metastaza”, spune procurorul.
17 februarie 1992 este ziua care a schimbat cursul istoriei contemporane a Italiei, ziua in care a fost declansat cutremurul teribil care va decapita, in doi ani, clasa politica din Peninsula.

Antonio DiPietro, ca si Kovesi la umbra inaintasilor, eroul national impotriva coruptiei

Cea mai vasta operatiune anticoruptie din Europa ultimilor 20 de ani a inceput in biroul unui politician aproape necunoscut de opinia publica, la sediul unui sanatoriu pentru batrâni din Milano. Inginerul Mario Chiesa era directorul sanatoriului „Pio Albergo Trivulzio” si unul din cei mai importanti membri la nivel local ai partidului Partidului Socialist Italian.
Pentru a semna contracte cu diferite firme care doreau sa furnizeze servicii sanatoriului, Chiesa cerea o anumita taxa, mai precis 10% din valoarea contractului. Politicianul este surprins exact in timp ce incaseaza un plic cu 7 milioane de lire – circa 3600 de euro. Chiesa este arestat de un tânar procuror, membru al grupului de magistrati care a inceput sa se ocupe de dosarul „Mani Pulite” (Mâini Curate): Antonio di Pietro, care va deveni, in mai putin de un an, un erou national in lupta impotriva coruptiei.

Tumoarea minuscula care a dus la concluzia imbolnavirii sistemului

Stirea despre arestarea politicianului socialist nu trece neobservata. Liderul unuia din cele mai importante partide din Peninsula, PSI (Partidul Socialist Italian) si unul din cei mai puternici politicieni, Bettino Craxi, vorbeste despre „un caz izolat”, care nu are nimic de-a face cu majoritatea cinstita a membrilor de partid. Insa, din inchisoare, Chiesa le dezvaluie anchetatorilor un adevarat sistem bazat pe „spaga” („tangente” in italiana, de unde deriva si numele dat sistemului – Tangentopoli sau Orasul spagii).
Sistemul, care incepe sa fie demascat de Procuratura din Milano, se baza pe o adevarata retea corupta, alimentata de „taxe” ilegale. Beneficiarii sunt toate partidele politice, in special cele doua formatiuni care au alternat la putere dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, PSI si DC (Democrazia Cristiana).

Sinucideri pe banda rulanta, cu corespondenti in România, procurorul Panait si altii

Pe parcursul urmatoarelor luni, ancheta se extinde, sub ochii mass-media, care are acces la documentele magistratilor. Tot mai multi politicieni, de pe intreg teritoriul national, sunt convocati de catre echipa („Pool”) de magistrati din Milano. Cei mai multi sunt suspectati de coruptie, luare de mita, acordarea de favoruri si contracte publice in schimbul unor sume de bani.
Pe 17 iunie, la patru luni de la arestarea lui Mario Chiesa, are loc prima sinucidere ca o consecinta a furtunii anti-coruptie. Este vorba de un exponent local al PSI, care abia fusese interogat de Antonio Di Pietro.
Pe 2 septembrie, Sergio Moroni, parlamentar socialist cercetat de catre procurori, se sinucide, la rândul lui, nu inainte de a trimite o scrisoare Presedintelui Camerei Deputatilor. In scrisoare se declara vinovat si protesteaza impotriva procesului mediatic la care sunt supusi politicienii anchetati, inainte de emiterea unei condamnari definitive. Sistemul de „taxare”, mai scrie Moroni, nu este folosit in scopuri personale, ci reprezinta o metoda de finantare ilegala a partidelor.
In decurs de câteva luni, „Tangetopoli” va face alte victime, printre care fostul presedinte al companiei energetice publice Eni, Gabriele Cagliari, care se sinucide in inchisoare. El era anchetat intr-un alt proces de coruptie, legat de fuziunea cu compania privata Montedison.
In ancheta sunt implicati atât politicieni, cât si oameni de afaceri de prim nivel, iar la trei zile dupa sinuciderea lui Cagliari, se impusca si presedintele Montedison, Raul Gardini.

Decapitarea clasei politice

Rând pe rând, exponenti de seama ai celor doua partide majoritare, dar si numerosi intreprinzatori sunt acuzati de coruptie. Insusi Bettino Craxi, de doua ori premier al Italiei, este pus sub cercetare la mijlocul lunii decembrie 1992, fiind anchetat pentru nu mai putin de 40 de capete de acuzare. Alti ministri, printre care cel al Justitiei, sunt constrânsi sa demisioneze, dupa ce numele lor apare in cursul anchetelor. Craxi va demisiona din functia de secretar general al Partidului Socialist, exact la un an de la arestarea lui Mario Chiesa.
Opinia publica, revoltata fata de o clasa politica corupta, si-a desemnat noii eroi: procurorii din Milano care au demarat ancheta. Intr-un sondaj care masura popularitatea personajelor publice ale momentului, Di Pietro a ajuns la un procent de 80%.
Efectele scandalului celei mai vaste operatiuni anti-coruptie au fost vizibile la primele alegeri administrative, in iunie 1993. Partidele majoritare au pierdut, fiecare, pâna la jumatate din voturi. Asa se termina „Prima Republica”, perioada dintre sfârsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si declansarea anchetei „Mani Pulite”.
In vizorul anchetatorilor au intrat, ulterior, chiar judecatori si zeci de membri ai Garzii Financiare.

Concluzii la sfârsitul anchetei Mani Pulite

Di Pietro si colegii sai au devenit, ei insisi, tinta unor atacuri publice in mass-media italiana, in spatele carora se aflau politicieni vizati direct de ancheta. Desi s-a desfasurat sub ochii opiniei publice si a decapitat sistemul politic de la acea vreme, ancheta „Mani pulite” nu a dat rezultate concrete pe masura.
In decembrie 1994, Di Pietro se retrage din magistratura, dupa ce este acuzat de santaj de catre un om de afaceri. Ulterior, ancheta impotriva lui Di Pietro a fost clasata pentru ca „nu a existat nici un delict”.

Cum este viata si cât de lunga ne mai este ata

Pe parcursul lecturarii acestei istorioare din volumul Artei Globalizarii nu se poate sa nu va dati seama ca terorismul Orientului si coruptia din tarile Europei constituie motorul care propulseaza ideologia si actiunile celui care se doreste Stapân Unic al lumii. Ceea ce s-a intâmplat in Italia se dezvolta azi in România ca intr-un laborator in care este testata suportabilitatea umana la tratamentul dezumanizarii, cu toate ca de dincolo de lume justitia terestra, sub patrafirul Justitiei Imanente, este pascuta de avertismentul: “Vei da sama, Doamna!”.

Petrine Stefanescu

7 Comentarii

 1. Luci spune:

  Petrinel Stefanescu, acest Ion Creanga (sau, poate mai degraba, Adrian Păunescu) al Valcii, reuseste ca nimeni altul sa imbine (de o maniera total aleatoare) realitatea cu fabulatiile, faptele cu speculatiile, naivitatea si credulitatea specifica copiilor cu concluziile panicarde si isterice specificie gospodinelor septagenare … E o „incantare” sa-l citesti.

  Revenind la subiectul articolului, istoricii, sociologii si academicienii care au studiat fenomenul, intamplator cad de acord ca majoritatea consecintelor si implicatiilor determinate de operatiunea „Mani Pulite” au fost pozitive.

  Sigur, coruptia nu a fost invinsa, insa peste 4000 de politicieni (ministri, parlamentari, primari, consilieri, etc) au ajuns prin puscarii si peste 9 miliarde de dolari au fost confiscati de autoritati. Chiar daca se putea si mai bine, astfel de rezultate sunt tot mai bune decat nimic.

  Conform Corruption Perception Index (din 2014), in clasamentul celor mai curate tari din lume, Italia ocupa astazi locul 69 (din 175 de tari evaluate), avand un nivel al coruptiei comparabil cu Romania si Bulgaria, dar cu mult mai bun decat cel din Rusia sau Albania. In 1990-1992, inainte de inceputul Mani Pulite, Italia era cel mai corupt stat European, si unul din primele 10 cele mai corupte state incluse in studiu.

  Criticii actiunilor „Mani Pulite” provin in general din randul Comunistilor Marxistoizi, care privesc totul prin lentile ideologice si nu au niciun motiv sa recunoasca meritele (indiscutabile) ale celor care i-au aratat lumii (pe comunistii si parazatii italieni) exact asa cum sunt: putrezi si corupti.

 2. Marian spune:

  Luci, ca si lingaii Varanului de la Latrina 3, acum si lingaii unui personaj minuscul incep (timid inca) sa loveasca in DNA.

 3. Nea Ion spune:

  Ideea e ca si justitia face abuzuri incredibile si nu exista nici o lege care sa reglementeze responsabilitatea unora ca …procuroru Eva , de exemplu. Hotia nu este eradicata prin abuz si nedreptate, prin schingiure( vezi arestul preventiv de care abuzeaza procurorii) ci prin probe corecte , nu prin suspiciunea rezonabila ci prin dovezi. Fiecare dintre noi putem deveni, la un moment dat victima unui abuz de acest gen si cel care il savarseste trebuie sa plateasca. In Italia, dupa incheierea operatiunii amintite au fost acuzati de abuz si exercitare cu rea credinta a autoritatii zeci de magistrati. Cred ca asta era ideea!

 4. iliescu barba-albastra spune:

  trista si scarboasa retorica asta pedelisto-penelista promovata de basistii Luci si Marian!

 5. iliescu barba-albastra spune:

  Cum nea Ioane, nu e justitia campul tactic al domnului Coldea?

 6. iliescu barba-albastra spune:

  Basismul nu e putred si corupt basistule Luci?

 7. Matei IG spune:

  @iliescu barba-albastra:
  Esti plin de logica, maIstre!

Lasa un comentariu


Weather by Freemeteo.comWarning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Warning: Illegal string offset 'id' in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/sidebar.php on line 2

Fatal error: Class 'option' not found in /home/monitoru/public_html/wp-content/themes/zenko1/footer.php on line 46